آخرین اخبار
کد مطلب: 102980
جان کري:
«برجام» محدوديت‌هاي قابل‌توجهي بر تمامي جنبه‌هاي فعاليت هسته‌اي ايران تحميل مي‌کند/انتقال سياسي، بدون اسد، هدف نشست وين است
تاریخ انتشار : 1394/08/07 09:05:17
نمایش : 1008
وزير خارجه آمريکا در نشست انديشکده آمريکايي «کارنگي» گفت توافق هسته‌اي حاصل‌شده ميان ايران و گروه 1+5 محدوديت‌هاي قابل توجهي بر تمامي جنبه‌هاي فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران تحميل مي‌کند.»
به گزارش  سلام لردگان؛‌ به نقل از راه دانا؛«جان کري»، وزير خارجه آمريکا روز چهارشنبه، در نشستي در انديشکده کارنگي به توضيح درباره سياست‌هاي دولت «باراک اوباما»، رئيس‌جمهور آن کشور در خاورميانه پرداخت.

بيل برنز، ديپلمات با سابقه آمريکايي که هم اکنون رئيس انديشکده کارنگي است در آغاز اين نشست گفت هنگامي که او در سال 2013 با ايراني‌ها نشست دو جانبه‌اي درباره برنامه هسته‌اي داشته، شانس توافق با اين کشور، اندک به نظر مي‌رسيده است.

«جان کري»، وزير خارجه آمريکا، پس از بيان اين مقدمات توسط «بيل برنز» سخنراني خود را آغاز کرد و به تشريح سياست‌هاي آمريکا در خاورميانه پرداخت. برنامه هسته‌اي ايران و برجام، اوضاع فلسطين و خشونت در سرزمين‌هاي اشغالي و سوريه محورهايي بودند که کري درباره انها سخنراني کرد.

وزير خارجه آمريکا در ابتداي اين سختراني وضعيت فعلي خاورميانه را نبردي ميان نيروهاي «ويرانگر» و نيروهاي «سازنده» توصيف کرد و گفت قلب سياست‌هاي آمريکا در اين منطقه را تلاش براي کمک به پيروزي سازندگان، در برابر ويرانگران تشکيل مي‌دهد.

وزير خارجه آمريکا در ادامه ادعا کرد دولت باراک اوباما، رئيس‌جمهوري آمريکا در همين راستا براي بهبود وضعيت زنان، جوانان بيکار، آزادي و غيره تلاش کرده است.

--ايران--

رئيس دستگاه ديپلماسي آمريکا تصريح کرد راهبرد امنيتي آمريکا در خاورميانه در تلاش است در تمامي اين حيطه‌ها تغيير ايجاد کند.

وي سپس گفت: «به همين دليل است که رئيس‌جمهور اوباما تا اين اندازه براي رسيدن به راه حلي مبتني بر مذاکره براي برنامه هسته‌‌اي ايران اهميت قائل شد.»

جان کري درباره برجام گفت: «اين توافقي است که بر تمامي جنبه‌هاي برنامه هسته‌اي ايران، محدوديت‌هاي قابل‌توجهي وضع مي‌کند.»

وزير خارجه آمريکا با بيان اينکه برجام از 10 روز پيش رسمي شده و اجراي آن آغاز شده است به توضيح درباره برخي جنبه‌هاي فني اين سند توافق، از جمله خروج دو سوم سانتريفيوژهاي ايران، انتقال 98 درصد از ذخاير اورانيوم غني‌شده ايران به خارج از کشور، خروج قلب رآکتور اراک پرداخت و گفت که آژانس بين‌المللي انرژي اتمي بر تمامي اين فعاليت‌ها نظارت خواهد کرد.

کري درباره رفع تحريم‌ها هم اظهار نظر کرد و گفت: «تا زماني که آژانس تأييد نکند که ايران دقيقاً اين اقدامات را انجام داده، هيچ تحريمي برداشته نخواهد شد.»

وزير خارجه آمريکا در ادامه گفت: «اين به ايران، انگيزه‌هاي لازم براي پايبندي به تعهداتش را مي‌دهد، همان‌گونه که تا کنون چنين کرده است.»

رئيس دستگاه ديپلماسي آمريکا، يادآور شد که اکنون تقريباً دو سال است که ايران به مفاد توافق هسته‌اي پايبند مانده است. وي افزود: «شما نشنيده‌ايد که ايران، تخلف عمده‌اي (از برجام) انجام داده باشد.»

وزير خارجه آمريکا از تمامي کساني که تا کنون طرفدار و يا مخالف توافق هسته‌اي با ايران بوده‌اند خواست که اکنون تمرکزشان را بر اجراي برجام متمرکز کنند.

«جان کري» بار ديگر تأکيد کرد که اين توافق، آمريکا و متحدان اين کشور در خاورميانه را امن‌تر مي‌کند.

وي همچنين تصريح کرد که طبق اذعان مقامات و سازمان‌هاي اطلاعاتي آمريکا پايبندي ايران به «برجام» قابل راستي‌آزمايي خواهد بود: «ما معتقديم - همان‌طور که وزير انرژي، سازمان‌هاي اطلاعاتي و ارتش ما مي‌دانند - به خاطر اقدامات راستي‌آزمايي (موجود در برجام) ما از پايبندي يا عدم پايبندي آنها خبردار خواهيم شد.»

وزير خارجه آمريکا در ادامه به توضيح درباره گمانه‌زني‌هايي پرداخت که از هنگام آغاز مذاکرات هسته‌اي درباره تلويحات توافق براي ايجاد راوبط گسترده‌تر ميان ايران و آمريکا و همکاري‌هاي دو کشور در زمينه‌هاي گسترده‌تر مطرح شده بودند. کري تصريح کرد، برخي از چشم‌اندازهاي همکاري‌هاي گسترده‌تر ميان تهران و واشنگتن استقبال کرده و عده‌اي ديگر از آن احساس خطر کردند.

کري ادامه داد: «بگذاريد صريح بگويم که ما دقيقاً به حرفمان پايبند بوديم: توافق ايران در محدوده مفادش بود؛ و فقط به مسائل هسته‌اي محدود بود.»

وزير خارجه آمريکا تأکيد کرد انجام اين اقدام، صرفنظر از اينکه به همکاري در حوزه‌هاي ديگر منجر شود يا خير، کار درستي بوده است.

کري با بيان اينکه واشنگتن درباره سياست‌هاي آينده ايران گمانه‌زني نمي‌کند گفت که دولت آمريکا رويکردش را بر اساس واقعيت‌هاي قابل مشاهده تنظيم مي‌کند. وي در دامه گفت: «آنچه ما مي‌بينيم اين است ايران، تا اندازه زيادي به تفرقه‌هاي قومي در منطقه دامن مي‌زند.»

وزير خارجه آمريکا، بازداشت شهروندان آمريکايي در ايران که به ادعاي وي «غيرقابل توجيه» است را مورد ديگري از همين سياست‌ها دانست و گفت: «سياست‌هاي تهران يکي از دلايلي است که ما همکاري‌هايي تا اين حد نزديک با کشورهاي خليج (فارس) و اسرائيل داريم.»

کري گفت: «ما سطح بي‌سابقه‌اي از همکاري با اسرائيل در حيطه‌هاي نظامي و اطلاعاتي داريم.»

--فلسطين و رژيم صهيونيستي--

وزير خارجه آمريکا درباره خشونت‌هاي اين روز نيروهاي امنيتي رژيم صهيونيستي عليه مردم فلسطين هم اظهار نظر کرد، و مطابق انتظار گفت: «از حق اسرائيل براي دفاع از خودش و شهروندانش دفاع مي‌کنيم.»

کري با بيان اينکه نوع خشونت‌هاي مشاهده شده در روزهاي اخير براي همه آزاردهنده بوده گفت: «رهبران فلسطين بايد از تحريک به خشونت دست برداشته و گام‌هاي فراتر از لفاظي بردارند.»

وزير خارجه آمريکا، پايبندي به راهکار دو دولتي را «تنها گزينه قابل دوام» براي پايان دادن به «خشونت‌هاي» هفته‌هاي گذشته دانست و بار ديگر آمادگي واشنگتن براي انجام هر اقدامي جهت محقق شدن آن اعلام کرد.

--سوريه--

جان کري سپس به موضوع سياست‌هاي آمريکا براي تضعيف و نابود کردن داعش اشاره کرد و تشکيل ائتلافي متشکل از 65 کشور را از جمله اقدامات دولت اوباما براي تحقق اين هدف دانست.

وزير خارجه آمريکا با بيان اينکه براي نابودي داعش بايد به جنگ به سوريه پايان داد، گفت براي رسيدن به اين هدف، بايد نحوه آغاز شدن جنگ را مورد بررسي قرار دهيم.

کري با بيان اين ادعا که جنگ در سوريه با سرکوب معترضان مردمي آغاز شده گفت: «اسد با غيرممکن کردن تغيير، جنگ را ناگزير کرد.»

وي در ادامه اين ادعاها خاطرنشان کرد که بشار اسد، سپس براي کمک به حزب‌الله، ايران و روسيه متوسل شد و اين موضوع با شعله‌ور کردن دامنه تفرقه‌هاي قومي، زمينه‌هاي ظهور داعش را فراهم آورد.

کري درباره خروج از بحران سوريه که آن را به «يافتن راهي براي خروج از جهنم» تشبيه کرد گفت: «بايد راهبردي دو بخشي داشته باشيم: شدت بخشيدن به حملات مقابله با داعش و افزايش تلاش‌هاي ديپلماتيک.»

وزير خارجه آمريکا، به آنچه به گفته وي شدت بخشيدن به حملات ائتلاف عليه داعش بود اشاره کرد اما گفت: «هيچ چيز بيش از انتقال سياسي‌اي که اسد را به کنار براند، جنگ عليه داعش را تقويت نمي‌کند.»

کري اضافه کرد: «بايد اين ديدگاه که مردم سوريه مجبورند بين اسد و داعش يکي را انتخاب کنند را از بين ببريم. اين نگرشي است که سوريه را به کشتارگاه تبديل کرده است.»

رئيس دستگاه ديپلماسي آمريکا با بيان اينکه «ما ديدگاهي متفاوت داريم»، خاطرنشان کرد: «من به تازگي از نشستي در وين بازگشته‌ام که شامل نشست‌هايي چهارجانبه با روسيه، ترکيه، عربستان سعودي و آمريکا بود.»

او سپس گفت که براي رايزني با نمايندگان کشورهايي بيشتر، از جمله ايران، امشب بار ديگر راهي وين خواهد شد. کري يادآور شد که ايران، براي اولين بار در نشست‌هاي چندجانبه حضور خواهد داشت.

کري علي‌رغم تصريح بر اينکه «پيدا کردن راهي براي پيشرفت درباره سوريه آسان نخواهد بود» نشست آتي وين را «نويدبخش‌ترين فرصت براي گشايش سياسي» طي سالهاي اخير خطاب کرد که از خلال آن مي‌توان به درک اين موضوع نائل آمد که سوريه در حال نابودي است و کل جهان تحت تأثير مسائل اين کشور قرار گرفته است.

رئيس دستگاه ديپلماسي آمريکا با انتقاد از حملات هوايي روسيه در سوريه که از ماه گذشته آغاز شده مدعي شد که بيشتر اين حملات نه عليه داعش، بلکه عليه مواضع «مخالفان بشار اسد» انجام شده‌اند.

کري، علي‌رغم اين، خاطرنشان کرد که روسيه و آمريکا و همچنين کشورهاي ديگر، زمينه‌هاي مشترک بسياري دارند.

وي تلاش براي يافتن راه حل سياسي، جلوگيري از پيروزي داعش، حفظ يکپارچگي سوريه، تلاش براي بازگشت آوارگان و پناهندگان سوريه به کشورشان را از جمله زمينه‌هاي مشترک ميان طرفين دانست. او همچنين گفت: «ما درباره حق مردم سوريه براي انتخاب رهبري کشورشان از طريق انتخابات شفاف، آزاد و منصفانه توافق داريم.»

وزير خارجه آمريکا در ادامه، بشار اسد را مانع تحقق صلح در سوريه دانست و تلاش براي يافتن راهي که به خروج او از قدرت منجر شود را هدف مذاکرات وين ذکر کرد. او گفت: «ما روي همه اينها توافق داريم. مطمئنا مي‌توانيم نقطه‌اي را بيابيم که يک نفر (بشار اسد) سد راه صلح نشود. بنابراين، همه ما توافق داريم که تمامي اين گام‌ها تنها از طريق راهکار سياسي محقق مي‌شود.»

جان کري، سپس تصريح کرد: «بنابراين پيام من به لاوروف، پوتين و تمامي دولت‌ها اين است که هر کدام از ما براي پايان دادن به فاجعه سوريه، از طريق فرايندي از انتقال براي متحد کردن سوريه - فرايندي که درباره آن در بيانيه ژنو همين حالا هم توافق شده است - توافق داريم.»

کري گفت: «اين هدف فرايند ديپلماتيک جامعي است که ما آن را پيگيري مي‌کنيم.»

انتهاي پيام/
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس